Zhiyun Smooth-Q Gimbal

Najbrž ste že pogosto slišali frazo, da so fotoaparati na pametnih telefonih danes že tako dobri, da navadni smrtniki ne potrebujemo več namenskih fotoaparatov?

Zhiyun Smooth-Q

Izrek v veliki meri drži, ko govorimo o fotografiji v idealnih pogojih. Ne drži pa, ko govorimo o zajemu videa. S telefonom posnetek hitro stresemo, zato imajo telefoni najvišjega cenovnega razreda vgrajen optični stabilizator, ki mu pomaga še elektronska stabilizacija slike. Slednja poreže robove in tako omogoči čim bolj gladki prikaz, to pa ima za posledico izgubo ostrine. O tem sem že tarnal v opisu Huawejev Honor 8 in Mate 9. 

Da bi se temu izognili obstajajo namenski dodatki, ki se imenujejo gimbal. Gre za kardansko vpeteje, ki minimalizira tresljaje telefona ali kamere in posledično omogoči gladek zajem videa z minimalno tresljaji.

Najbolj poznan med njimi je gotovo DJI-jev Osmo Mobile, ki stane ponosnih 280€ in bo marsikomu predrag. Vse odkar imam otroka, ki teče, vozi poganjalček in skiro, sem si želel takšno napravo. Moji posnetki, so bili prepogosto premalo gladki. A skoraj 300 € je zame predstavljalo psihološko previsoko investicijo. Še dobro, da Kitajci ponujajo nekaj podobnega za 150€.

Spodnji posnetek sem zajel s pomočjo Zhiyun Smooth-Q Gimbla in obdelal na hitro v aplikaciji Quik. Ponetki so bili zajeti v 4K resoluciji z izklopljeno stabilizacijo na telefonu in nato pretvorjeni v 1080p, saj Quik ne omogoča 4K posnetkov. Zaenkrat sem z zadevo zadovoljen, sem pa hitro opazil, da bo potrebno še kar nekaj vaje, preden bodo moji posnetki takšni kot si jih želim. Predvsem me je mučila hitra menjava pogleda naprej in v tla. Verjetno bo enostavno potrebno takšne kadre snemati z večkratnim zajemom. Kakorkoli, mislim da bom odslej kos snemanju divjanja naših malčkov. 😁