Honor 8, nič več kitajski jajc!

Ni še dolgo tega, ko smo ime Huawei poznali le največji navdušenci nad infromacijskimi tehnologijami, a Kitajcem je uspelo. Danes so mainstream, kamorkoli se ozrem, vidim njihove reklame in še pomembneje, tudi njihovi telefoni niso redki v rokah uporabnikov.

H8.png

V tokratnem blogu bom pisal o Honorju 8. Honor je Huaweijev sub-brand, ki naj se ne bi reklamiral in katerga prodaja naj bi v glavnem tekla preko spleta. Telefon sem kupil lani novembra, preko spleta kakopak. Navdušil me je do te mere, da sem ga letos nadgradil in kupil Mate 9. Malce me je kar prevzela Huawei manija, včeraj sem z nestrpnostjo pričakoval predstavitev svežih P10 in P10 plus, ki nista razočarala.

Preidimo k stvari. Honor 8 je izjemen telefon, še posebaj za svojo ceno. Izdelan je vrhunsko in v modri različici je nesramno lep. Moj je bil črn, ker ne maram jako svetlečih gizmov. V svojem bistvu gre za cenejšo verzijo Huawei P9 brez Leica brandinga. Dodan ima infrardeči vmesnik in 4gb rama. Procesor pa ima nekoliko šibkejši, a telefon pri dnevni uporabi leti kot sneta sekira, spodobno pa poganja tudi igre. Število sličic na sekundo lahko pade pod 30 v najzahtevnejših situacijah, kar se je dogajalo v igrah Drive Club in Real Racing 3, dočim sta Asphalt 8 in Asphalt Xtreme tekla brez upočasnitev. Tudi pri upočasnitvah ostanejo igre ves čas igrive. Ker se igram res malo, me to ni motilo. 

Najmočnejša stran Honorja 8 je gotovo njegova kamera, kljub temu, da uradno nima Leica brandinga, gre za precej dober fotoaparat. Predvsem te z vsemi dodatnimi možnostmi, kar sili v kreativno slikanje. Tudi tisti, ki niso fotografi po duši, bodo s to kamero kot za šalo zajemali kreativne sike. Glavni hec, je seveda glumljenje globine z dvema kamerama in umetno dodajanje nejasnine. To včasih res izpade bolano dobro, predvsem pri portretih, a ima tendenco napeljati fotografa k pretiravanju. In potem so slike le še kič. Kljub dvem lečam, pa kamera ne blesti v temi, za dobre slike je potrebno stojalo in dolga ekspozicija.

Manj pričakovano me je zelo navdušil tudi čitalec prstnih odtisov. Ne samo, da je izjemno hiter, praktično instanten, tudi zanesljiv je zelo (bolj kot tisti na iPhonu 6s plus, ki ga sicer uporabljam). A glavni hec je skrit pod čitalcem, hitra tipka za bližnice. Sam sem jo nastavil tako, da dva klika vklopita LED luč, dolgi klik pa zažene Googlovo glasovno iskanje. Dodatno sem imel nastavljeno, da dvoklik na tipko za tiho zažene kamero. Kako praktično je to, opaziš šele, ko tega več nimaš. In Mate 9 žal nima gumba pod čitalcem za prstne odtise, še več kot po mesecu od prodaje Honorja 8 jo pogrešam.

V času uporabe, to je dobre 3 mesece, sta me resno zmotili le dve stvari. Prva je bil relativno šibek zvočnik, druga pa slab zajem videa, ki je sicer oster, vendar tresoč. Telefon nima optične stabilizacije slike, zato nudi elektronsko, ki pa žal "poje" preveč robov slike in video razvoden. 4k zajemanja ne nudi, čeprav konkurenca v tem cenovnem rangu to ima. Vendar te konkurence ni na trgovskih policah širom sveta. Ja, govorim o Oneplus 3(t).

Marsikoga zna od nakupa odvrniti tudi EMUI vmesnik. In popolnoma bi se strinjal, če ne bi Huawei izdal posodobitve na EMUI 5, ki popravi glavne grehe stare verzije. Vrne se predal za aplikacije na domačem zaslonu, zavihek z obvestili pa ni več razdeljen čez 2 zaslona na bližnice in obvestila, ampak je združen, kot pri vseh ostalih androidih v zahodnem svetu. Pa tudi potisno obveščanje je sedaj privzeto dovoljeno vsem nameščenim aplikacijam, ne le tistim, ki se jih uporabnik sam spomni vkopiti. Hitro iskanje z Googlom pokaže, da je s tem imelo težave ogromno uporabnikov.

Zaslon je velik 5,2 palca in nudi ločljivost 1080p, kar je več kot dovolj, da se ne vidi posameznih pikslov. Za moj okus je privzeta barvna kalibracija prehladna, a se jo da v nastavitvah nastaviti po želji. Baterija nudi 3000 mAh in brez težav zdrži cel dan stiskanja, večini uporabnikov celo 2. Telefon podpira hitro polnjenje po proprietarnem Huaweijevem standardu in se v celoti napolni v približno 2 urah in 15 minutah, od tega v prvih 30 minutah do 47 %.

Celokupno gledano, sem bil s telefonom zelo zadovoljen in ga toplo priporočam vsakomur, ki išče nov telefon v rangu 350 - 400 €. Res je, da pri testiranju telefona srednje klase nekatere stvari spregledam. Video zajem res ni na nivoju, manjka tudi možnost glasovnega bujenja z OK Google, Huawei ponuja namreč svoj OK Emy, ki pa zna samo glasovno izbirati stike iz imenika in vklopiti zvonenje, če kdaj telefona ne najdete. A v tem cenovnem razredu je to oproščeno. Res je vprašljivo ali telefoni za 800 - 1000 € nudijo pomembno več funkcij, da je njihova cena upravičena.