iPhone 8 Plus - stari prijatelj

Dovolite mi, da tokratni opis začnem drugače. Sprva bom sprostil svoje frustracije nad Applom, ki so se nakopičile v meni v preteklih letih. Če mojega nerganja ne želite brati, mirno preskočite prva dva odstavka. Kljub temu, da sem velik navdušenec nad Applom, se z marsikatero jabolčno odločitvijo v zadnjih letih ne strinjam. iPhona niso redizajnirali že od 6ke (zanemarimo za trenutek iPhone X) in namesto dodajanja funkcij, odstranili 3.5 mm audio izhod. Kot pravijo, zaradi poguma! Ja seveda, in pogum je sopomenka za dobiček. Ko temu dodam še trmasto vztrajanje pri USB C vhodih na  sodobnih MacBookih in popolno odsotnost vseh drugih priključkov tudi na Pro seriji laptopov, pridem do zaključka, da so izgubili stik s svojimi uporabniki in realnostjo. USB C in brezžične tehnologije so nedvomno prihodnost, vendar živimo pač v sedanjosti in klasični USB A vhod je preklemano potreben. Vrhunec dizajna je miška, ki se polni s spodnje strani. Njen oblikovalec si zasluži zlati dildo, saj je nedvomno najbolj močno nategnil potrošnike v zadnjem času. Zmeda je še večja zaradi nekonzistentne uporabe Lightning in USB C vhodov na napravah. Miš in tipkovnica, ki sta vezana na računalnike, uporabljata Lightning, tako kot iPhone, Macbooki pa imajo le USB C vhode. Priložen kabel je seveda Lightning na USB A. Macbook za povezavo na zunanji monitor potrebuje kabel USB C na HDMI. Ta kabel deluje prav tako z novejšimi Androidi, ne pa tudi z iPhonom. Kje je zdaj “It just works”, slogan s katerim so se nekoč kitili? iPhone za povezavo na zunanji monitor potrebuje kabel Lightning na HDMI. Nesmisel poglobi dejstvo, da je tudi najnovejšim iPhonom priložen klasični USB kabel, ki ga ne moreš povezati na svoj Apple MacBook Pro brez dodatnega adapterja. Pameten dizajn je vse kaj drugega... Le kaj bi rekel Steve? “Wellcome to Apple, have your dongles ready!” 

In potem je tu popolnoma prenovljen iPhone 8. Popolnoma sicer pomeni le novo zadnjo stran iz stekla, ki končno prinaša brezžično polnjenje. Ob novem dizajnu iPhona X, z vprašljivo zarezanim ekranom, izgleda iPhone 8 prav patetično. Pri tem pa tudi sam iPhone X zraven Samsungovih prvakov izgleda kot drugi zmagovalec (robovi!?!). Kritike precej otiša novi Applov A11 Bionic čip, ki nedvomno kaže Applovo namero ARM procesorje v bodoče uporabiti tudi v računalnikih. In zadeva je res bolano hitra. Ko sem po tednu uporabe iPhona 8 Plus, spet poskusil Samsungov S8 plus, kar nisem verjel svojim očem, ki so na vsakem koraku zaznavale zatikanje. Tudi partnerkin iPhone 6s plus se mi je naenkrat zdel opazno počasen. Apple je pri procesorjih za generacije pred konkurenco in pri Qualcommu so najbrž kar srečni, da Apple svojih čipov ne ponuja tudi drugim proizvajalcem.

Za uvod naj povem, da sem generacijo iPhona 7 preskočil in vztrajal z iPhonom 6 s Plus zaradi klasičnega izhoda za slušalke. Res je, da tudi tega nisem veliko uporabljal, sprva ga je zamenjal Mate 9, nato Samsung Galaxy S8 Plus, ki je bil moj primarni telefon zadnjega pol leta. Vštric z njima sem uporabljal MacBook Pro 13” s touch-barom. USB C vsepovsod, baby! Edina iOS naprava je bil iPad Pro 9.7, ki je s prihodom iOS 11 postal pravi mini laptop, a je brez USB C vhoda neizmerno manj uporaben pri dnevni rošadi podatkov na usb ključek. Zaposlen sem v javnem sistemu, ki večinoma prakticira še na Windows XP, CD ploščah in USB ključih. Od tod izvira najbrž tudi moja naklonjenost starim standardom.

Prehod nazaj na iPhone je bil izjemno enostaven, povrnil sem backup iz iClouda in vse je bilo tako, kot sem pustil na iPhonu 6 s Plus. Ko sem pred leti presedlal iz iPhona 5s na 6ko, ta postopek ni bil niti približno uspešen in na koncu sem vse skupaj prenesel preko iTunes. In to tako na mojem kot tudi partnerkinem telefonu.

Tisti, ki občasno prebirate Digitalni šepet, veste da sem velik navdušenec nad stereo zvočniki v telefonih. In ti na iPhonu 8 Plus so res super. Po spominu so konkurenčni celo za tistim na HTC One M8 in več kot za odtenek boljši od Huawejevih na Mate 9. Celotna zadnja stran služi kot resonančna površina in telefon zveni skoraj dobro. Seveda bomo še vedno za poslušanje glasbe vsi večinoma uporabljali slušalke, a osebno večino filmov in podcastov poslušam kar na zvočnike. Vsaj prvih 5 minut, dokler ne skravžlam živcev vsej familiji. Kljub uporabi slušalk AirPods, pa se mi dnevno dogaja, da pogrešam klasični audio izhod, saj imam povsod po stanovnju na kritičnih mestih skrite slušalke, ki jih sedaj ne morem več koristiti brez adapterja. Po mesecu dni tako še vedno vsak dan preklinjam Applovo odločitev.

Naslednje kar me je zelo navdušilo je fotoaparat. V večini testov, ki sem jih prebral, so ga postavljali ob bok Samsungu S8 in Notu 8. Po mojem mnenju je iPhone v rahli prednosti, predvsem pri zajemu slik v temi, ki na Samsungu prej postanejo akvareli. Portretni način slikanja pa je tako na iPhonu 8 plus kot Notu 8 včasih zgrešil obraz, oz. lase. Pravega napredka tukaj ne vidim. Portretni način na Note 8 ima prednost, da se lahko ponastavi jakost meglenja in s tem lažje zabriše napake okoli las. iPhone pa nudi napredne simulacije osvetlitve, ki pa redko izpadejo res dobro. Zadeva je zaenkrat normirana kot beta, tako, da pretirana kritičnost ni na mestu. Žal ostaja tele leča še naprej brez optične stabilizacije, le-to bi naj imel iPhone X, posledično so zumirani posnetki hitro streseni. Video zajem je najbolj tekoč, kar sem jih kadarkoli videl, a žal nisem imel priložnosti testirati Googlovega Pixla. Zajem zvoka v videju pa po drugi strani zaostaja za konkurenco. iPhone še vedno snema le mono zvok, posledično konkurenca zveni veliko bolj sveže.

Glavna stvar, ki me zmeraj pripelje nazaj na iPhone je Applov ekosistem. Ko si enkrat investiran v Apple, obstaja velika verjetnost, da si skozi leta nad Applom navdušil tudi večino družine. Posledično je tvoja komunikacija z njimi otežena, če ne uporabljaš Facetima, fotogalerij na iCloudu in sporočanja prekoiMessage. Lahko bi bil tudi mrtev. Zamujaš namreč vso familirano dogajanje. Tehnološke analfabete prepričati, da začno slike objavljati na Google Photos in pisati Whatsapp oz. Telegram sporočila namesto iMessagev pa je praktično nemogoče.

Po pol leta z Androidom na iPhonu najbolj pogrešam hkratno poganjanje dveh aplikacij v dvookenskem pogledu. Navadil sem se zgornjo tretjino zaslona zapolniti z video aplikacijo bodisi z Youtubom bodisi kakšno drugo video aplikacijo, spodaj pa imeti odprt brskalnik, Twitter, email ali messenger. Ne razumem, zakaj nam Apple tega ne dovoli.

Več kot zadovoljen sem tudi z vzdržljivostjo baterije. Sprazniti iPhone 8 plus v enem dnevu je skoraj nemogoče. Le enkrat sem šel spati z manj kot 10 % baterije. Sem pa resnično opazil, da snemanje videa v 4k pri 60 sličicah na sekundo popije precej soka.

Mnoge med vami bo tudi skrbelo, da je zaslon le 1080p, a mislim, da je ta strah odveč. Pri uporabi me nikoli ni prešinilo, da bi bila resolucija prenizka. Sem pa bil zelo vesel prilagajanja beline oz. funkcije True Tone, ki temperaturo zaslona prilagaja okolici. Odkar sem to izkusil na iPadu Pro, sem True Tone pogrešal na vseh ostalih napravah. Super, da ga odslej na iPhonu več ne bom.

Navidezne resničnosti nisem preizkušal, tako da o tem ne morem pisati.

Celokupno gledano menim, da je iPhone 8 plus zelo dolgočasna posodobitev telefona, ki ga poznamo že 3 generacije. Hkrati pa trenutno predstavlja eno najboljših celokupnih ponudb na trgu. Glede na zverinsko moč procesorja, predstavlja tudi varno naložbo za prihodnost. Tistih, ki uporabljajo Android, ne bo prepričal, a za dolgoletne iOS uporabnike predstavlja zanimivo alternativo pregrešno dragemu iPhonu X. Povrhu iPhone funkcijsko postavi ob rob najboljšim Androidom. Ko bi le imel izhod za slušalke...