Nokia N9, drugačna, zapostavljena, elegantna in skoraj že pozabljena

nokia-n9-familyDanes sem na "test" dobil Nokio N9, telefon, ki mu pripada čast biti poslednji predmet poželenja, ki sem ga izbral pred začasno upokojitvijo kot blogger. Kot veste gre za neke vrste konceptni telefon, ki ga poganja operacijski sistem Meego. Pred časom, ko na čelu Nokie še ni sedel Stephen Elop, je Meego veljal za veliki up Nokie in Intela v bitki proti iOSu in Androidu. Danes vemo, da se je zgodba odvila drugače. Nokia je pričela uporabljati Windows, Intel pa je uspel nažicati Google, da v Android vključijo podporo njihovim procesorjem. N9 se tako zdi predstavnik veje alternativne realnosti, ki se dejansko ni zgodila. Se je pa vendarle začela in N9 je (ob Nokiji 950 namenjene le razvijalcem) spomin na nekaj, kar se nikoli ni razvilo.

Glede na to, da gre za približno 2 leti star telefon, je test v klasičnem pomenu nesmiseln. Raje se bom posvetil občutkom ob prvem stiku in uporabi telefona, ki me je ves ta čas zanimal, a nikoli nisem zbral poguma, da bi se mu resneje posvetil.

Kot izdelek se lahko N9 še danes postavi ob bok večini konkurentov. Izdelava je vrhunska, na nivoju HTC One X. Že res, da je zaslon relativno nizke resolucije za današnje standarde (pentilna matrika 854 x 480), me pa še vedno navdušuje pametna uporaba zaslona pripravljenosti za uro in opomnike. Zakaj tega ne kopira Samsung, ki pravtako uporablja zaslone tipa AMOLED, ne bom nikoli razumel?! Zvočnik je relativno slab in se najbrž niti v konkurenci pred 2 letoma ne bi odrezal veliko boljše kot danes. Ja, tisti na HTC Desire je bil še slabši. :) Kamera je solidna nič več, nič manj. Vsekakor pa se lepota N9 skriva v skladnosti hardwarea in softwarea. Brez nepotrebnih tipk, vse je le drsljaj, dva ali tri vstran. Tale dva ali tri znajo biti tudi nadležni, a ne bom o tem... V osnovi gre za zelo elegantno uporabniško izkušnjo, ki je tudi relativna zastarelost strojne opreme in občasne upočasnitve ne uničijo.

Nokia n9

Bolj zanimivo vprašanje je, kako se 2 leti star telefon obnese, če ga poskusiš uporabiti namesto zadnjega iPhona ali Androida? Presenetljivo dobro. Na N9 sem uspel preseliti praktično vso svojo digitalno kramo. Kontakte in koledar imam sinhronizirane z Googlom in sem jih po prvotnih težavah s CalDav nastavitvami le uspel sinhronizirati. Twitter, Facebook in Skype so že tovarniško nameščeni in delujejo kot pričakovano. Žal manjkajo bolj sveže Googlove storitve, kot sta Google+ in Google Maps. Slednje nadomestijo zelo dobre Nokijine mape z navigacijo. Prav tako ni alternative za Instagram. Obstajajo pa alternativne aplikacije za GoogleDocs, Foursquare, Evernote, Pocket in Dropbox, ne manjka pa niti WhatsApp. Še posebaj pa bi rad izpostavil slovenski Toshl, ki ga uporabljam vsak dan in je na voljo na vseh platformah.

Kako dolgo in kako daleč me bo uspela Nokia N9 še ponesti v skupnem digitalnem potovanju, ne znam povedati. Vsekakor pa bom v skupnem času užival. Nokia N9 še danes zmore zadovoljiti večino potreb uporabnikov. Elegantnost operacijskega sistema in povezanost med hardwareom in softwareom pa je lahko vzgled konkurentom.