Moj fotoaparat je lahko telefon ali moje mnenje o Nokiji N8

Nokia N8 je hecna naprava. Je bolj fotoaparat kot telefon in je bolj telefon kot internetni komunikator. Je izdelek vrhunske kakovosti, ki ga na cedilu pustijo luknje v operacijskem sistemu. Najlažje bi rekel, da je včerajšnji pametni telefon združen z vrhunskim foto telefonom. Finci zatrjujejo, da bo N8 s posodobitvami programske opreme zrasla bolj kot katerakoli Nokia doslej. Točno to pa je tisto, kar mi onemogoča podati končno mnenje. In vendar, takšna kot je sedaj za mnoge ne bo dovolj dobra.

Telefon Po mojem skromnem mnenju je N8 eden najlepših telefonov, ki so trenutno na trgu. Danes je prej redkost kot pravilo, da proizvajalci odstopijo od iPhonoidne oblike (primerjaj Samsung Galaxy S in iPhone 3G) in N8 spada v to kategorijo, oblikovno je svojstvena. Marsikdo se bo sicer obregnil ob štrleči fotoaparat na zadnji strani, ki je za nekaj milimetrov dvignjen od ohišja. Meni se ni zdel moteč, prej mi je bilo všeč, da se mi prsti nekje zataknejo ob ohišje in mi telefon ne spolzi tako hitro iz rok. Tudi izdelava je vrhunska, okoli gumbov se blešči zbrušen rob, ki vtis vrhunskosti še stopnjuje. Mislim, da je N8 prvi N Series telefon, ki po kvaliteti izdelave sodi v sam vrh telefonov sploh. Zaslon je tipa AMOLED in je velik 3,5 palcev ter riše sliko pri za Nokie standardni resoluciji 640 x 360 točk. Na kratko, izgleda super! Res ni med najbolj ostrimi, a sem prepričan, da bo večini lastnikov v veliko veselje. Poleg tega gre za kapacitativni zaslon na dotik, sposoben multitoucha, kar pride do izraza predvsem v brskalniku, fotogaleriji, igrah in navigaciji (potrebna je namestitev beta verzije Ovi Maps). Tudi odzivnost je dobra.

Reprodukcija zvoka je vrhunska in to tako preko slušalk, kot tudi preko zvočnika. Žal pa je zvočnik postavljen na zadnjo stran telefona v ohišje fotoaparata. To je najbrž največja napaka dizajna N8. Kot vsi moderni predvajalniki glasbe, ima sedaj predvajalnik dodan tudi coverflow. Digitalni kič! O fotoaparatu ne bom niti pisal. Je v svoji ligi, primerjam ga lahko le s kompaktnimi kamerami. Sigurno je glavni adut N8 in verjamem, da bo mnogim pomagal zabeležiti veliko neprecenljivih trenutkov. Skratka, poglejte si slike in presodite sami!

S klikom na sliko lahko vidite še ostale fotografije zajete z N8 S klikom na sliko lahko vidite še ostale fotografije zajete z N8

Mnenja o bateriji ne morem podati dokončno, ker telefona nisem dovolj uporabljal. Po opažanem (in tudi prebranem), pa bi moral telefon brez težav zdržati 1 dan tudi najzahtevnejšim uporabnikom in celo 2 dneva tistim, ki so malo manj zahtevni.

Symbian 3 O Symbianu sem že veliko pisal. Gre za sposoben a ne najmodernejši operacijski sistem. Nič nenavadnega ni, da se po spletu širi vse več pozivov naj Nokia uporabi operacijski sistem Android ali pa končno že izda kakšno napravo s sistemom MeeGo, ki ga snujejo skupaj z Intelom. A vsemu temu navkljub, Finci še naprej vstrajajo in pilijo Symbian. Korak za korakom. Symbian 3 se od prejšnjega S60 v5, ki je tekel (oz. se zatikal) na Nokiji N97, razlikuje bolj po niansah kot korenitih spremembah. Uporabniška izkušnja je boljša, predvsem bolj konzistentna, a v osnovi enaka. Dodali so sicer nekaj blišča, kot sta že zgoraj omenjena multitouch in coverflow, vendar gre še zmeraj za sistem, ki v uporabniku ne uspe vzbuditi želje po uporabi. Največje spremembe tako ostajajo očem skrite. Kar pa ni skrito, je funkcijska nasičenost. N8 se razume z USB ključki, tipkovnicami in mišmi, preko HDMI izhoda pa je zmožen predvajati video vsebine v resoluciji 720p. Da partizani, tudi tiste mkv in divx! Mar poznate kateri drugi telefon, ki zmore vse to brez hackov?

Rak rana pa še naprej ostaja zanič brskalnik, ki je v osnovi enak že od časa Nokie N80. Nedvomno ga je povozil čas in zahtevnejše strani, kot je npr. Engadget.com, nalaga nevzdržljivo dolgo. Tudi po več minut, če jih sploh naloži... Stanje sicer nekoliko omili razpoložljivost Opere, ki je na voljo v Ovi Storu, a je ta brez multitoucha. Za email sedaj serijsko skrbi Nokia Messaging, ki ga je bilo nekoč potrebno dodatno namestiti. Program je hiter in odziven ter dokaj enostaven za uporabo. Žal pa nima popolne podpore za Gmailov exchange server. Morda se bo zdelo malenkostno, vendar najbolj telefonu zamerim neobstoj qwerty tipkovnice v portretnem načinu in neergonomično razporeditev tipk v ležeči qwerty tipkovnici. Zato vsem predlagam namestitev tipkovnice Swype iz Ovi Stora.

Ovi Store Glede aplikacij je bil Symbian 3 v času testa še nekoliko podhranjen, a stanje se iz dneva v dan izboljšuje. Nokia je pred kratkim posodobila Social app, ki je edina možnost dostopa do Facebooka, prav tako je končno na voljo posodobljena verzija Skypa, kot tudi uradni aplikaciji za Foursquare in Wordpress. Slednja celo vključuje statistiko, ki me tako navdušuje na Androidu in na iOSu manjka. Igralcem je na izbiro nekaj najboljših Gameloftovih kot tudi nekaj EAjevih hitov. Preizkusil sem brezplačni NFS Shift in deluje brezhibno. Po drugi strani pa sta mi hudičevo manjkali Evernote in Dropbox. Slednjega lahko nadomesti Box.net, ki ga N8 zna uporabljati kar preko vgrajenega File Managerja. Aja, seveda obstajajo tudi Angry Birds, enaki kot na iOS in Androidu, le 3x dražji! Na sploh je večina aplikacij dražjih v Ovi Storu kot v AppStoru. Le zakaj, Nokia?

Zaključek Nokia N8 najbrž ni telefon, ki bo Nokiji vrnil izgubljeni blišč. Prav tako N8 ni telefon, ki bo Fince v očeh uporabnikov privzdvignil na en nivo z iPhoni in Androidi tega sveta. Je pa vsekakor pomemben korak za Nokio. Z zaobljubo, da bodo programsko opremo nenehno nadgrajevali in ne zgolj popravljali napak, so naznanili korak v pravo smer. Upam, da so le spremenili filozofijo in se od hardwara preusmerili k softwaru. V prvi posodobitvi, ki jo obljubljajo enkrat v začetku 2011, napovedujejo nov, boljši internetni brskalnik in qwerty tipkovnico v portretnem načinu. Ne morem razumeti, zakaj ti dve zadevi nista bili vključeni že od začetka? Časovna stiska za podjetje velikosti Nokie ni opravičilo. Celostno gledano je N8 izvrsten foto telefon z brezplačno navigacijo po vsem svetu in vsevrstno povezljivostjo. Po vrhu je N8 eden redkih pentaband 3G telefonov in se zna povezati s 3G mobilnimi omrežji vsepovsod po svetu. Lahko bi rekel, da je N8 verjetno najbolj primeren kot telefon za popotnike.

Telefon mi je na test posodila Nokia, za kar se jim najlepše zahvaljujem.