Moje mnenje o HTC Desire HD - Harder, Faster, Bigger, Better

Kaj narediš z zmagovalnim žrebcem? Nališpaš ga, usedlaš mu luksuzno vprego in ga odpelješ še na lepotno tekmovanje.

HTC Desire je bil nedvomno eden izmed najbolj zaželjenih telefonov tega poletja. Razprodan je bil skoraj povsod po Evropi. Nič čudnega, ponujal je ogromno. Moteče so bile le malenkosti, podpovprečen zajem videja in zaslon nezmožen natančne zaznave večih prstov hkrati. Skočimo nekaj mesecev najprej...

HTC ne počiva. Tajvanci so si vzeli k srcu kritike Desira in v Evropo poslali še Desire HD. V osnovi gre za luksuzno in posodobljeno izvedenko Sprintovega EVA 4G, ki je poleti navduševal Američane. Bo dogajal tudi nam?

Naj začnem pri osnovah, pri izdelavi in uporabljenih materialih. Večino ohišja Desira HD tvori masivni kos izstruženega aluminija, podobno kot pri Applovih MacBookih Pro in HTC Legendu. S plastiko so odeti le pokrov za baterijo na levem robu aparata, del ob bliskavici tipa dual-LED in spodnji zadnji del, kjer domujeta kartici SIM in mikroSD. Slednjo je tokrat mogoče menjati brez izklopa telefona. Posledica izdelave je neverjeten občutek neuničljivosti. To je Android, ki tudi navzven deluje kot robot! Vrhunskost materialov na eni strani, pa privabi veliko več pozornosti do detajlov na drugi. Moteč je težko stisljiv gumb za spreminjanje glasnosti, ki je skoraj v istem nivoju kot samo ohišje. Še toliko bolj, ker se ob njem konča pokrov za baterijo. In ta zgornji kot pokrova minimalno štrli od ohišja. Najbolj navdušen nisem niti nad pozicijo izhoda za slušalke, ki je na spodnji strani telefona. Prekletstvo perfekcionizma...

Občutek neuničljivosti je delno pogojen tudi z velikostjo in ta telefon je resnično VELIK (pre-?)! Diagonala zaslona meri 4.3 palce, dimenzije telefona pa so na zgornji meji žepnega formata in prav to zna ljudi odvrniti od nakupa! Vendar pa menim, da telefon ni prevelik. Ne glede na to, da nimam največjih rok, še vedno s palcem zmorem seči v vse kotičke zaslona Desira HD. Velikost pa prinaša tudi svoje prednosti... Nedvomno gre za najbolj natančno in uživantsko izkušnjo na virtualni tipkovnici kadarkoli! Med pomanjkljivostmi zaslona pa moram omeniti še "slab" kontrast in majhen zorni kot brez popačenja ter razmeroma nizko resolucijo za tako velik zaslon. Iz Desira (nonHD/nonZ) sem bil vajen AMOLED zaslona, ki je imel že kar premočne barve in SuperLCD v Desiru HD mu ne seže blizu, hkrati pa zaradi zelo refletornega stekla na prostem prav tako odbija veliko svetlobe. Kljub temu, da je resolucija bolj na spodnji meji sprejemljive (za pametni telefon najvišjega ranga), pa načeloma kupcem ne bo predstavljala težav. Dvomim, da bo kdo dnevno primerjali Desire HD z iPhonom 4. A treba je priznati da se razlika tudi napram Desiru (nonHD/nonZ) opazi.

Desire HD teče na operacijskem sistemu Android 2.2, kateremu so nadeli že dobro poznani uporabniški vmesnik Sense, ki so ga pa še dodatno obogatili s funkcijami. Vmesnik je sedaj izpiljen že do onemoglosti in deluje še bolj tekoče od tistega, ki ga imam v spominu iz Desirea (nonHD/nonZ).

Med novostmi je v ospredju predvsem vsesplošna personalizacija. Aplikacija HTC Hub ponuja sveže namiznike, ozadja,

scene, preoblekce in celo sete zvonenj skupaj z vsemi obvestil. (Mimogrede, zvonenje Jumping Pixels iz zbirke 8Bit je nuja za vse prave geeke!) Novost je tudi aplikacija HTC Likes, ki uporabnikom olajša dostop do aplikacij, ki jih HTC želi izpostaviti. Gre predvsem za brezplačne aplikacije višje kvalitete. Po spletu pa se že širijo govorice, da HTC v prihodnosti namerava razviti tudi lastno prodajalno aplikacij. Gremo vsi skupaj: "Fragmentacija, ne hvala!". Veliko raje bi videl, da Google čimprej omogoči plačljive aplikacije tudi v Sloveniji, ostalih trgovin imamo že dovolj.

Tudi na splošno je prisotno veliko majhnih sprememb v sistemu. Tako so sedaj, v seznamu z opozorili, ki ga povlečemo iz statusne vrstice na vrhu zaslona, navzoče tudi nedavno odprte aplikacije. Gre sicer za podvojitev funkcionalnosti, saj so te iste aplikacije dostopne tudi z dolgim držanjem gumba Home. Predvajalnik glasbe ima vgrajen equalizer, kot tudi funkciji SRS in Dolby, vendar zvok bolj popačijo kot izboljšajo. Prijetna novost so dodatni efekti obdelave slik v aplikaciji kamera. Dodan je bralnik eknjig s trgovino Kobo, ki pa Slovencem ni dostopna. HTC pa je še enkrat dokazal, da si upa kopirati dobre ideje in sedaj se je kopiranju teksta po vzoru iOSu, pridružila še iOSu podobna lupa za fino razvrščanje med črkami.

Med večje novosti lahko štejemo tudi HTCSense.com. To je brezplačeni spletni servis, ki ga vidim kot funkcijsko razširjen odgovor na Applov MobileMe. Omogoča zaklep telefona na daljavo, lokaliziranje telefona, kot tudi napredne funkcije kot so branje SMSov na telefonu, pošiljanje SMSov iz telefona, preusmerjanje klicev in pa integracija s HTC Likes, o kateri sem govoril že zgoraj. Kar čudi me, da je vse to na voljo brezplačno!

 

Če se sedaj dotaknem še področij, kjer me poleti Desire (nonHD/nonZ) ni prepričal, z veseljem ugotovim, da je prav tukaj najbolj opazen napredek.

Zaslon Desire HD ima vgrajen zaslon, ki brez težav sledi 4 prstom hkrati in se ne izgubi pri križanju osi. To bo v veliko veselje vsem igričarjem. In ko smo že pri igrah, tudi grafični procesor je precej močnejši, RAM pa je sedaj narastel že na neverjetnih 768 MB.

Prostor za aplikacije Prostora za aplikacije je sedaj na pretek, 1,5 GB. Za razliko je Desire nudil uporabniku na razpolago le 140 MB od 512 MB vgrajenih. Kljub približno 50 nameščenim aplikacijam, je še zmeraj prostih 920 MB za dodatne. Luksuz? Ne, osnovna nuja sodobnih pametnih telefonov, predvsem igre znajo zahtevati veliko prostora.

Video zajem in fotoaparat Video zajem je področje, kjer se mi je Desire v končni fazi najbolj zameril. Situacija je torkat precej boljša, zajem videja je končno tekoč in to tudi v slabih svetlobnih pogojih. Zvok non-HD videa resolucije 800 x 480 pixlov je zajet pri 41kHz, dočim pri posnetkih 720p vzorčenje pade na 16kHz. Predvsem pa je zvok tokrat kodiran v kodeku namenjenemu glasbi (mp4a) in ne amr! Sam zajem zvoka seveda določa tudi mikrofon, ki pa zgleda ni najvišje kakovosti, saj ga zna občasno preobremeniti že akustična kitara. Prav tako video še naprej ostaja zapakiran v format 3gp. Ni mi povsem jasno zakaj HTC ne preklopi na MP4. Naj še opozorim, da sem pri snemanju HD videa na priloženo kartico, ki je class 2 opazil občasno zatikanje, ki ga pri zajemu na kartico class 4 ni bilo.

Fotografije že na Desiru niso bile slabe in kvaliteta je po prvih vtistih slična. Odločilni faktor je seveda fotograf in ob vseh mogočih efektih, se ne bojim, da telefon ne bi zadostil potrebam navdušencev nad mobilno fotografijo.Bliskavica dual LED je precej močna. V šali bi lahko rekel, da zna iz teme narediti dan.

Več fotografij in posnetek zajet z Desirom HD si lahko ogledate na Flickrju.

Zvok Vgrajen zvočnik ostaja bolj kot ne nespremenjen. Pri glasbi bolj tenko piska, kot pa igra. Vendar glede na 3,5 mm izhod, to ni kritično. Itak vsi raje Desire HD priključili na zvočnilke ali uporabili slušalke. Mimogrede, priložene ostajajo iste. Zvok sem preizkusil s Shureovimi SE210 in Sennheiserjevimi PX100. Pri prvih gre za izolatorne slušalke, ki si jih moraš zadegati kar se da globoko v slušni kanal, druge pa so navadne naušne slušalke. Barva zvoka se mi zdi bolj všeč kot na Desiru, čeprav še vedno za nianso preferiram barvo zvoka iPhona. Pri uporabi Shureovih SE210 je žal še vedno jasno slišen ciklični statični šum, vezan na sprejmanje telefonskega signala in se ga ob predvajani glasbi ne sliši več. Nivo bazičnega statičnega šuma pa je precej glasnejši kot tisti na iPhonu. Pri uporabi klasičnih naušnih slušalk se itak nič od tega ne opazi in ostalne le še glasba, užitek...

Baterija Čeprav je telefon pred menoj na testu imel že nekdo drug, iskreno povedano po dveh dneh še ne morem podati končnega mnenja o bateriji. Me pa trenutno pozitivno preseneča! Prvi dan sem telefon spraznil iz 100% na 25% v nekaj več kot 5 urah neprestane uporabe. Drugi dan, ko sem Desire HD uporabljal bolj znosno, je brez težav zdržal od 8:45 do 22:35 brez dodatnega polnjena s preostalimi 38% baterije. Končno mnenje o bateriji bom podal v prihodnjih dneh. Ključnega pomena za trajanje avtonomije pa so bržkone nastavitve sinhronizacije raznih spletnih servisov. Twitter posodabljam na 1 uro, vreme enkrat na 3 ure, dva Gmail naslova imam nastavljena na push in Facebook je nastavljen za posodabljanje enkrat na dan. Hey, Tr00 g33ks d0n't us3 f4c3b00|<!

Mi Desire HD torej dogaja? Ja, vsekakor. Gre za vrhunski telefon, napredek napram Desiru (nonHD/nonZ) je opazen in neizpodbiten. Še vedno si lahko želim boljši zajem videa in manj odbojen zaslon. Tudi HDMI izhod, ki ga ameriški brat EVO 4G ima, se v Evropo ni preselil... Verjetno zaradi HTCjeve podpore DLNA. Čez leto ali dve, se bomo najbrž še čudili, zakaj so telefoni podpirali sploh HDMI.

Torej, če se vam le ne zdi Desire HD prevelik, je to telefon za vsakega tehnološkega sladokusca in navdušenca nad sodobnimi tehnologijami. Je torej boljši iPhona? iPhone ni telefon.

HTC Desire HD so mi na test posodili Publicis Group, za kar se jim najlepše zahvaljujem.

AppendixKončno mnenje glede baterije Po 5 dneh uporabe lahko nedvomno potrdim trend, ki se je kazal že po drugem dnevu uporabe. Mirne duše lahko rečem, da sem nad baterijo Desira HD navdušen. Po srednje intenzivni celodnevni uporabi, me baterija noben dan ni pustila na cedilu. V povprečju je baterija po 14 urah dnevne uporabe še zmeraj polna med 30% in 40%. Seveda pa je Desire HD tako kot vsak pametni telefon zadnjih let (izključivši Nokie E71/72) potrebno polnit vsak večer.