Moje mnenje: Nokia N97

N97mojemnenje

Prišel, videl, zmagal? Ne, bolj okleval, opazoval in bil povožen! Ko so Finci splovili Nokio 5800 XpressMusic, ni nikogar motilo, da se ne more resno kosati z iPhonom. Vsi s(m)o napake opravičevali s ciljanjem na povsem drugo populacijo in pričakovanjem Nokije N97. No, to je bilo le metanje peska v oči. Nokia se iz napak 5800 XM ni kaj veliko naučila.

Začnimo z dobrimi lastnostmi, z izdelavo. Telefon je definitivno najbolje izdelan N Series mobilnik zadnjih časov. Kompaktnost in kvaliteta izdelave sta povsem na nivoju sestričen (in bratrancev) iz E Series. Skoraj osupljivo je, kako natančno je izdelan mehanizem, ki dviga zaslon. Tudi upor, ki ga nudi je primeren in ni bojazni, da bi se telefon v žepu odprl sam od sebe. Sicer je pa N97 itak tako zajetnih mer, da je prevelika za žep marsikoga. Mere so seveda pogojene z vsebino. Popolna qwerty tipkovnica, 3,5 inčni zaslon, stereo zvočniki in 5 Mpix fotoaparat se težko skrijejo v mnogo manjše ohišje.

N97mm1N97mm2

Najbrž najslabši aspekt ohišja je zaščita za lečo fotoaparata. Na tujih blogih sem zasledil informacije o tem, da naj bi le ta povzročala rise na leči. Naj vas pomirim, testna N97, ki sem jo imel na razpolago, ni imela na leči nobenih risov, čeprav je njen ekran izdajal, da ima za seboj že marsikatero poznastvo s trdimi predmeti!

Slavospevov ne morem peti niti tipkovnici. Tipke nimajo skoraj nobenega vhoda. Tako rekoč nimaš občutka, da jih stiskaš. Povrh so postavili še vhod za polnjenje točno na isto mesto, kjer navadno počiva palec. Zelo moteče in neergonomično!

Dobro, imamo torej telefon naphan z večino možnih bonbočkov in imamo eno bolj kakovostnih ohišij, kar jih je Nokia v zadnjem času izdelala. Govorimo torej o zmagoviti kombinaciji? Ne. Sliko najprej skazi zaslon, ki je skoraj neberljiv na soncu in še vedno ni kapacitativen temveč uporoven. Jep, točno tako smo si leta 1989 predstavljali leto 2000. Manjkajo nam le še lebdeči avtomobili! Ironično, Samsungov i8910 ima kapacitativni zaslon in Symbian S60 v5. Prav tako nerazumljiva je Nokijina odločitev, da telefonu z 32 GB prostora nameni le ušivih 54 MB za sistemske particije za namestitev večine potrebnih programov. Večjega pomena to sicer nima, ker programe lahko takisto namestimo tudi drugam, a idealno ni.

N97mm3

Povrhu pa je še vse skupaj začinjeno z nekonzistentnim okoljem Symbian S60 v5. Pokažite mi genialca, ki se je odločil, da je potrebno stvari včasih tapnit enkrat, spet drugič dvakrat! Katastrofalno je tudi to, da za brskanje po internetnih straneh navzdol, moramo s prstom povleči navzgor, v zaznamkih iste aplikacije pa ravno nasprotno. Kot da to ni dovolj, nas sistem prav vsakič, ko odpremo kakšno aplikacijo, ki dostopa do interneta vpraša, če bi se res želeli povezati na internet in nato še katero pristopno točko želimo uporabiti. Hudiča, piše se leto 2009 in podatki so prvič poceni in drugič jih imamo skoraj vsi vsaj nekaj zakupljenih! Ja menda ne mislim uporabljati aplikacije Facebook brez interneta? Morda pa tisti isti genialec misli, da se bomo povezali kar telepatsko? Hvala bogu je to obnašanje možno zaobit, če za vsako dosotopno točko nastavimo, da se sme telefon z njo povezovati samodejno. Vendar grenak priokus ostaja, saj marsikdo te funkcije niti ne pozna niti je ne bo našel po naključju. Skratka vse preveč vprašanj in podvprašanj in vse premalo tekočega, nemotenega delovanja.

Dokler bo Symbian S60 V5 tak, kot trenutno je, bom vsakomur odsvetoval nakup telefonov, ki jih poganja. Drži, N97 je zmožena praktično vsega in še več, ampak nobeno veselje je ni uporabljati! Termin, ki mi pade na pamet je higiena uporabe in S60 v5 je praktično ne pozna. Nokia mora nujno zamenjati grafični vmesnik, ker se temu obupno poznajo leta. S60 je bil prvič splovljen leta 2002 in tako napreden, da ga do danes praktično niso korenito spremenili. A definitivno ni bil razvit z na dotik občutljivimi zasloni v mislih!

N97mm4N97mm5

Za konec še o ceni,  mimo nje pak ne morem. Trenutno stane telefon pri rdečih v splošni akciji 500€, pri zelenih pa 480€. Za ta denar dobite v Italiji, Belgiji, na Češkem ali Slovaškem odklenjen iPhone 3G brez pogodbe. Vse kar ima slabšega je kamera, v ostalem pa N97 prekaša po dolgem in počez. Vsem, ki iPhone primarno zavračate, pa svetujem, da si ogledate nov HTCjev Hero. Nokia fanatikom pa priporočam, da raje počakajo na E72, ki nas kani razveseliti še to jesen.

Telefon mi je na test posodilo podjetje Futura PR in se jim najlepše zahvaljujem.